3# för att bygga upp din förmögenhet redan som ung

Förmögenhet kräver tid. Pengar växer allt eftersom åren går. Men det finns samtidigt unga personer som lyckas. Om du har som mål att en dag bli ekonomiskt oberoende bör du börja redan idag, oavsett om du är 37, 27 eller 17 år. Här kommer tre tips för att sätta igång.

Bygga förmögenhet

Många gör tankevurpan och tänker att förmögenhet är något som man antingen är född med eller att det kommer med åren. Förmögenhet är något som du bygger upp, år efter år. Oavsett vilken ekonomisk situation som dina föräldrar är i, så kan du göra valet att en dag bli ekonomiskt oberoende. För att lyckas måste du dock ha kunskap. Ett tips är att se vilka ekonomiska utbildningar som du kan välja mellan, för att vara säker på att få mycket kunskap.

1# Planera långsiktigt

För att lyckas med din ekonomiska framtid behöver du planera långsiktigt. Det finns inga snabba cash. Besluta dig för ett mål, som att ha sparat ihop ihop 50 000 kronor på två år eller 100 000 innan du är 25 eller 30 år. Börja redan idag. Det är bättre att börja spara några hundralappar i månaden, än att vänta tills du får “råd”.

2# Låga utgifter

Det finns fattiga miljonärer och rika städare. God ekonomi handlar om låga utgifter. Du kan inte båda arbeta på att bli ekonomiskt oberoende och ha hög hyra och ta stora lån. Undvik lån, med undantag för utbildning och bostad. Se över alla utgifter och gör av med så lite pengar som möjligt.

3# Investera

Grundbyggstenen i en förmögenhet är investeringar, alltså pengar som växer. En bostad som ökar i värde är en investering. En ny bil är aldrig en investering. Spara ihop ett kapital och börja investera i aktier och fonder. Läs på om olika företag och köp aktier själv, skippa att anlita finansiella tjänster, då du kommer betala mycket i avgifter.