Bästa tipsen för att öka ditt sparande

Att det är svårt att spara pengar i jultider är många överens om. Det ska spenderas på julklappar, nya kläder, mat, resor och mycket mer. I följande artikel kan du läsa mer om hur du sparar dina pengar och får dem att räcka en bra bit in på det nya året.

Spara pengar utan att tjäna några, går det?

Ja, det går. Det kanske låter omöjligt, men det är det inte. Faktum är att du inte måste tjäna stora mängder pengar för att kunna spara lite. Det första steget för att hitta nya sätt att spara pengar på är inte nödvändigtvis att titta på hur du ska kunna tjäna mer pengar. Det är lika viktigt att ha koll på sina utgifter.

Det kanske låter tråkigt och du har säkert hört det förut. Men, en av de viktigaste nycklarna för att maximera ditt sparande är att ha koll på dina utgifter. Skriv en lista över dina utgifter under en månad och/eller se över dina bankutdrag. Hur mycket spenderar du på en månad? Kan du dra ner på någon av punkterna? Eller ännu bättre, kan du stryka någon av punkterna? Vissa punkter kan du kanske inte styra så mycket över, exempelvis hur stor din bostadskostnad är. Samtidigt kan det i vissa fall vara värt att flytta till en billigare bostad för att klara eventuella ekonomiska påfrestningar. Exempel på ekonomiska påfrestningar kan vara att du förlorar ditt jobb, att du inte har ett sparat kapital om något i din bostad akut går sönder eller om något annat oväntat händer.

När du har koll på dina utgifter är nästa steg att se över dina inkomster. Kan och vill du öka dina inkomster? Ett sätt kan vara att investera dina sparade pengar istället för att lägga dem på hög. Ett annat sätt kan vara att undersöka möjligheten att ta ett extrajobb en period. Här kan du läsa mer tips om sparande, då kanske du också kan gå i pension tidigare än vid 67 års ålder?

Det finns mängder med olika tips och sätt att öka ditt sparande. Om du är motiverad att göra en förändring kan du påbörja ditt sparande redan idag.